image/svg+xml
image/svg+xml

Polimer Laboratuvarı

LABORATUVAR TİPİ ENJEKSİYON MAKİNESİ

   

Enjeksiyon cihazı deney istek formunu indirmek için tıklayınız.

  • Laboratuvarımızda bulunan BOY 22A Model enjeksiyon makinesinin çalışma prensibi, sıcaklığın etkisiyle eritilmiş plastik ham maddenin bir kalıp içine enjekte edilerek şekillendirilmesi ve soğutularak kalıptan çıkarılması ile açıklanır.
  • Bu enjeksiyon makinesi üç ana parçadan oluşur: kapama ünitesi (mengene), enjeksiyon ünitesi ve kalıp. Kapama ünitesi, enjeksiyon ve soğutma esnasında kalıbı basınç altında tutan ünitedir. Daha basit olarak enjeksiyon kalıbının iki tarafını (dişi ve erkek) birleştiren ünitedir.

 

  • Enjeksiyon aşaması esnasında, granül halindeki plastik malzeme enjeksiyon ünitesi üzerindeki hazneye dökülür. Oradan rezistanslı ısıtıcılar ile ısıtılan silindir içine, elektrik motoru ile kumanda edilen bir vida vasıtası ile alınır. Vida sıkıştırma işlemi yaparak sıcaklık ve basınç altında eriyik hale gelen plastik malzemeyi silindirin sonuna kadar ilerletir. Vidanın önüne kalıbı doldurmak için yeterince malzeme alındığında enjeksiyon işlemi başlar. Erimiş plastik, makinenin ucundaki bir meme vasıtası ile kalıbın içine gönderilir. Bu işlem esnasındaki basınç ve hız hidrolik motor ile kontrol edilir.

Teknik Özellikler

 Kapama Gücü

 220 kN

 Max. strok hacmi

 49.3cm3 (teorik)

 Max. Enjeksiyon miktarı

 65.8 g/s (teorik)

 Max. Enjeksiyon basıncı

 2.587 bar

 Max. Plakalar arası mesafe

 400 mm

 Max. Açma stroku

 200 mm

 Kolon arası mesafe

 254*254 mm

 Vida çapı seçenekleri

 12, 14, 18, 22, 24, 28 mm

  • Parçanın istenen ölçülerde olması ve görünümünde çeşitli hatalar (çöküntü, yamulma, eğilme, vs.) olmaması için ütüleme işlemi uygulanır. Bu aşamada kalıp içine enjekte edilmiş olan plastik eriyiğin, basınç uygulanarak kalıp boşluğunu iyice doldurması sağlanır. Plastik, kalıp içinde katı hale gelinceye kadar işlem devam eder. Kullanılan hammaddenin özelliğine, parça ebatlarına ve ağırlığına bağlı olarak işlemin süresi değişkenlik gösterir.
  • Soğutma işlemi, enjekte edilen eriyik hammaddenin kalıbın içinde sertleşmesini sağlar. Kalıp içinde sertleşen numune kalıptan çıkarılır ve kullanıma hazır haldedir. Kalıbın soğutulması genellikle kalıp içindeki su kanalları vasıtasıyla yapılır.